Ашваганда

Ашваганда

- Категорії : статті

Ашваганда (лат. Withania somnifera), інакше відома як зимова вишня, — це трава, відома своїми заспокійливими властивостями та впливом на центральну нервову систему. Рослина відноситься до групи адаптогенів, тобто речовин природного походження, які сприяють адаптації організму до підтримки гомеостазу, не проявляючи серйозних побічних ефектів. Завдяки цим властивостям Бюнер включив цю траву в свій протокол лікування хвороби Лайма та супутніх інфекцій.

Ашваганда відноситься до сімейства пасльонових. Росте в Індії, Бангладеш, Непалі, Пакистані та Шрі-Ланці. Чагарник досягає у висоту близько 150 см, має жовті квіти і червоні ягоди. Корінь і плоди цієї рослини мають лікувальні властивості.


Властивості:

Ашваганда використовується при розладах сну, неврозах, запорах, ревматизмі або шкірних інфекціях. Під час лікування хвороби Лайма та її супутніх інфекцій особливо характерні наступні властивості:

- покращує роботу центральної нервової системи
- детоксикація, очищення організму від токсинів
- ремодулює та знижує рівень цитокінів IL-10 і Th2-реакцію, що дозволяє зменшити багато симптомів хвороби Лайма та усунути інфекцію з організму
- антидепресант, нейтралізує стрес і вважається відмінним стабілізатором настрою
- зміцнює імунну систему
- покращує пам'ять, відмінна трава для концентрації і сну
- уповільнює процеси старіння
- нейтралізує вільні радикали, що циркулюють в організмі, і крім того
- зміцнює роботу печінки та нирок.

Форма трави:

Продається трава в декількох формах:

1. Спиртова настоянка
Спиртову рослинну настоянку виготовляють шляхом мацерації свіжої рослини в повному спирті або висушеної рослини в суміші спирту та води. Спирт є чудовим середовищем для добування трав, і тому настоянки на спиртовій основі є найпопулярнішим видом трав у професійних травниках. Мацерація трав з алкоголем гарантує, що активні речовини трави швидше надходять у кров, що робить настоянку швидкодіючою формою прийому трави.

2. Безалкогольний екстракт
Безалкогольна настоянка готується переважно на основі гліцерину. Гліцерин став популярною альтернативою спиртовим настоянкам і ідеально підходить для дітей і людей, які не люблять або не можуть вживати алкоголь. Однак гліцерин не настільки ефективний для екстракції, як вода або спирт. Гліцерин має лише близько 60% екстрагованого спирту. Таким чином, гліцерат котячого кігтя буде на 40% слабкішим, ніж спиртова настоянка, але якщо ви приймете більшу дозу, він має такий же ефект, як і настоянка на спиртовій основі.

3. Інкапсульована трава
Капсули стали дуже популярним способом прийому трав, оскільки вони є легкою та зручною лікарською формою. Однією з головних переваг капсул є те, що ми не відчуваємо смаку трав. Крім того, при прийомі трави у вигляді меленої трави, укладеної в капсулу, ви споживаєте весь рослинний матеріал разом з рослинними волокнами. Однак пам’ятайте, що разом із меленою ашвагандою, інкапсульованою в капсулу, ви також проковтнете оболонку капсули. Оболонка капсули нічого не сприяє терапії і повинна засвоюватися організмом. Якщо ви дотримуєтеся протоколу Бюнера, вам доведеться вживати велику кількість капсул. У людей з ослабленою травною системою це може бути проблематично при тривалому прийомі трав.

4. Порошкова трава
Порошок ашвагадхи можна приймати безпосередньо, інкапсулювати або робити настоянки.

Безпосереднє застосування: додайте 1,5-3 г трави в склянку і залийте теплою водою або іншим напоєм, перемішайте і випийте рідину з осадом.

Приготування настоянки в домашніх умовах: в домашніх умовах вам буде найпростіше приготувати настоянку в концентрації 1:5, тобто 1 частина висушеної ашваганди на 5 частин спирту. Спирт слід розбавляти водою через те, що рослини під час сушіння втрачають природну вологу. Готуючи настоянку з висушеної рослини, додайте стільки води, скільки б містило рослина, якби вона була свіжою. Потім траву залити спиртом (50-60%) і залишити для мацерації на 2 тижні в темній банці без доступу світла. Щодня струшуйте банку. Через 2 тижні мацерат потрібно процідити. Зберігайте готовий мацерат в темній пляшці або звичайній пляшці, загорнутій в алюмінієву фольгу, в місці без доступу світла.

5. Зрізати траву
Зрізана трава — це висушена форма ашваганди, нарізана на більш дрібні шматочки. З зрізаної трави можна готувати відвари або настоянки.

Відвар: 1-2 г трави додати в склянку, залити 1 склянкою окропу і залишити під кришкою на 30 хвилин. Пити 3 рази на день, кожен раз заварюючи свіжий бульйон.

Побічні ефекти:

Високі дози цієї трави іноді можуть викликати кишкові розлади, такі як рідкий стілець, нудота, діарея та/або біль у животі.

Протипоказання:

Ашваганда може бути поганим засобом для фертильності. Вагітним жінкам не рекомендується. Крім того, він може посилити дію барбітуратів. Цю траву не можна використовувати разом із заспокійливими та анксіолітиками.

Product added to wishlist
Product added to compare.