Candida Albicans

Candida Albicans

- Категорії : статті

Гриби — дуже неоднорідні організми — до них відносяться хаби, поганки, цвілі, гриби, а також дріжджі Candida. Гриби зустрічаються скрізь, будь то в лісах, повітрі, дюнах, луках, горах, а також як паразити всередині або на поверхні людських організмів. У цій статті ми зупинимося саме на Candida albicans, яка викликає більшість випадків захворювання людей (близько 80%).


Дріжджі Candida та гриби Candida


Дріжджі – це зародок грибка. Вони мають усі ознаки дріжджів, але за належних умов вони можуть вкоренитися і виробляти міцелій (вегетативне тіло гриба, яке виконує живильну та репродуктивну функції). Дріжджі Candida щодня живуть в нашому організмі, вони населяють нашу слизову і шкіру. Завдяки своїм властивостям вони можуть прилипнути майже до кожної тканини нашого тіла. Однак на даному етапі вони не небезпечні для нашого організму. Дріжджі живуть у симбіозі з людьми, а це означає, що вони не завдають шкоди людям із нормальною імунною системою. Вони характеризуються стійкістю до кислого середовища шлунка, що робить їх добре підготовленими до життя в травному тракті людини. Вони живуть на залишках їжі і разом з бактеріями становлять фізіологічну флору травної системи. Однак, якщо цей баланс порушується, дріжджі Candida можуть перетворитися на паразита, що живе на людях, а це гриби Candida.


Що викликають грибки Candida?


Бути паразитом означає, що для того, щоб гриби вижили, їм потрібен господар (хвора людина), який би їх «годував». Щоб отримати їжу (вони їдять молекули білка), гриби атакують тканини нашого організму. Завдяки кислотам і травним ферментам гриби створюють грибкове вогнище на місці ураженої тканини, яке викликає запалення. Через ослаблене місце в організм потрапляють токсичні продукти обміну грибів і викликають отруєння організму, які стають середовищем для інших (також інших) грибів і бактерій. В інфікований організм потрапляють такі речовини, як ендотоксини, нейротоксини та кандидотоксини. Вони порушують імунну систему і впливають на герметичність кишечника - часто проникаючи в кров через негерметичний кишечник і викликаючи хронічне запалення.


Кандидоз


Розмноження в організмі грибків Candida і всі наступні наслідки призводять до виникнення кандидозу. Його можна розділити на:


1. Поверхневий кандидоз
Кандида викликає грибкові інфекції між пальцями, молочницю, мікози піхви, нігтів, паху та дерматити (часто в теплих і вологих місцях, наприклад, у складках шкіри). Цей вид кандидозу легко піддається лікуванню і відносно швидко проходить, але так само швидко він любить рецидивувати. Якщо умови для грибка погіршуються, клітини виробляють спори, оточені товстою клітинною мембраною. Ця форма призводить до того, що коли ми повертаємося до старих звичок після періоду лікування, спори знову перетворюються на дріжджі, а потім на гриби Candida.


2. Кандидоз товстої кишки
У товстому кишечнику відбувається надлишковий ріст дріжджів Candida. Захворювання небезпечне тим, що, якщо його не лікувати, воно призводить до пошкодження слизової оболонки кишечника, утворення виразок, кишкової кровотечі та виникнення системного кандидозу.


3. Дисемінований (інакше глибокий або системний) кандидоз
Внутрішні системи заражаються, коли Candida потрапляє в кров. Вкрай небезпечний для здоров'я і життя, оскільки його часто плутають з іншими захворюваннями (орієнтуючись на конкретні симптоми, а не на цілісність). Симптоми можуть впливати на нервову систему, травну систему, опорно-рухову, сечостатеву систему, проблеми зі шкірою, ендокринну систему, дихальну систему та орган зору. Тому цей вид кандидозу може «підробити» гіпертонію, синдром подразненого кишечника, кислотний рефлюкс, неврози, алергію, аутизм та багато іншого.

Причини кандидозу


- ослаблена імунна система
- тривала антибіотикотерапія
- стероїди
- оральна контрацепція
- вживання занадто великої кількості цукру
- вживання оброблених продуктів
- наркотики
- стреси і недосипання


Діагностика


Як було сказано раніше, дріжджі Candida фізіологічно зустрічаються в нашому організмі, тому діагностика кандидозу дуже складна. Виявлення наявності Candida не обов’язково означає кандидоз.
До найпопулярніших тестів належать:
1. Посів калу або інших виділень
На спеціальному мікробіологічному середовищі «вирощують» дріжджі з фекалій чи інших виділень. У середньому результат тесту отримують приблизно через 7-10 днів. Скринінговий тест має високу ймовірність помилки.
2. ІФА-тест
Це серологічний тест, який виявляє антитіла після контакту з грибковими антигенами. Надійність тесту дуже низька і становить близько 40%.
3. Мікроскопічне дослідження крові
Тест призначений для перевірки запущеної стадії кандидозу, коли грибок потрапив в кровообіг. Полягає у взяття крові у хворого і мікроскопічному спостереженні грибка.
4. ПЛР-тест
Генетичне тестування за допомогою ПЛР ідентифікує ДНК (генетичний матеріал) гриба. Тест заснований на дуплікації фрагмента ДНК гриба і є високочутливим. Також доступний метод ПЛР у реальному часі, який також досліджує генетичний матеріал клітини, а також у 100 разів більш чутливий.


Лікування


Антибіотики є поширеним засобом лікування кандидозу. Навіть якщо ми вирішимо їх приймати, вони не принесуть жодного результату без «ремонту» імунної системи. Тому головною рекомендацією при кандидозі є використання обмежувальної протигрибкової дієти та підтримка організму за допомогою пробіотиків. Доведено, що штами Lactobacillus helveticus пригнічують розмноження дріжджів. Крім того, трави, рекомендовані Стівеном Бюнером для лікування грибкових захворювань: каприлова кислота, барбарис, алхорнея, сида гостра, солодка, гриби рейші. Існують також готові суміші, спеціально розроблені для лікування кандидозу, такі як: Candigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.