Дієта Candida

Дієта Candida

- Категорії : статті

Сучасний спосіб життя людей, у тому числі недосипання, постійні стреси, недостатня фізична активність, часте вживання антибіотиків і дієта, багата обробленими продуктами, привели до того, що кандидоз став захворюванням, яке вражає все більше людей. Відбувається надмірний ріст дріжджів Candida, які природним чином колонізують нашу кишкову флору.

Детальніше про гриби Candida можна знайти ТУТ

У цій статті ми зосередимося на рекомендаціях щодо дієти, які є вирішальними при лікуванні кандидозу. Щоб зрозуміти, наскільки це важливо в процесі лікування, потрібно зрозуміти, що грибки Candida є паразитами. Це означає, що для того, щоб вижити і розмножитися, їм потрібен господар, тобто людина, на якій вони будуть жити і яка буде їх годувати. І саме цукор є їхньою їжею. Це означає, що при відключенні джерела їжі гриб не тільки перестане розмножуватися, але й загине після тривалого голодування. Дієта без цукру є важливою частиною лікування кандидозу.

Протигрибкова дієта

Слід зазначити, що протигрибкова дієта повинна бути, перш за все, повноцінним харчуванням, заснованим на продуктах найкращої якості. Вона повинна забезпечувати організм всіма необхідними поживними речовинами, а не приносити і не посилювати дефіцит харчування.

Проте протигрибкова дієта дуже сувора і дуже елімінативна, тому її завжди слід використовувати під наглядом кваліфікованого дієтолога. Інформація в цій статті призначена лише для загального характеру і не повинна використовуватися як заміна персоналізованого плану харчування.

Що слід усунути

1. Цукор


У вигляді сахарози - білий цукор в цукорниці, а також тростина, кокос, коричневий цукор, печиво, морозиво, цукерки, нутелла, булочки, сухі сніданки та інші солодкі продукти. Слід також пам’ятати, що цукор часто ховається в продуктах, які, на нашу думку, не входять до категорії «солодких», наприклад, у готових соусах, кетчупах чи багатьох готових салатах.

2.Соки

Склянка соку, яку можна придбати в магазині, може містити до 8 чайних ложок цукру. Багато людей, володіючи цими знаннями, самі вичавлюють сік з фруктів, тому можуть бути впевнені, що там немає доданого цукру. Але це хороша альтернатива для здорових людей. Людям, які страждають від розростання грибка Candida, також слід виключити цей вид соків зі свого раціону. У такому випадку в сік «переходить» лише фруктоза – цукор, що міститься у фруктах у високій концентрації, практично повністю позбавлений поживних речовин свіжого фрукта.

3. Мед, фініковий сироп, кленовий сироп, сироп агави, варення тощо


Хоча це більш здоровий варіант, ніж цукор, це все одно цукор, тільки в іншій формі. Також дуже гарне середовище для розмноження грибів. Єдиним на даний момент випробуваним і прийнятним підсолоджувачем при кандидозі є ксиліт, еритритол і стевія. Однак пам’ятайте, що не зловживайте цими підсолоджувачами.

4. Алкоголь


Алкоголь є токсином, тому його споживання рекомендується звести до мінімуму. Це може викликати загострення запалення і нездужання. Крім того, це дає сильне навантаження на печінку, яка і так часто важко працює, вимиває електроліти і негативно впливає на нервову систему і серце.

5.Молоко та молочні продукти

Варто відзначити, що лактоза в молоці – це цукор. Однак майте на увазі, що якщо ви не використовуєте молочні продукти протягом тривалого часу, вироблення лактази зменшиться, що може призвести до непереносимості лактози. Тому після одужання і одужання від кандидозу рекомендується повільно починати включати в свій раціон такі продукти, як йогурт, кефір або пахта.

6. Дріжджовмісні продукти


Дріжджовий хліб, булочки, хліб, але також потрібно пам’ятати про сині та довговизрівають сири, нарізаний кубиками бульйон, оцет, соєвий соус, порошкові супи або дозріваючі м’ясні сири.

7. Борошно пшеничне


На початковому етапі слід виключити всі пшеничні продукти (не плутати з глютеном), включаючи цільні зерна і найбільш оброблені злаки, тобто білий рис. Якщо є проблеми з кишечником (біль у животі, гази, здуття живота), то також варто подумати про виключення глютену (ячмінь, жито, пшениця, овес).

Дозволені продукти

1. Нежирні види м'яса


В основному птиця - індичка, курка, але варто звернути увагу на якість м'яса. Рекомендується купувати органічне м’ясо, без додавання антибіотиків. Повністю виключіть ковбаси, жирні види м’яса, сосиски або м’ясо високої обробки.

2. Риба


Особливо жирна риба, багата протизапальними омега-3 жирними кислотами. Лосось, райдужна форель, скумбрія також тріска або форель.

3. Цільнозернові злакові продукти


Кіноа, дикий і бурий рис, пшоно, гречка. Якщо у вас немає проблем з кишечником, то також вироби з ячмінного або житнього борошна.

4. Корисні жири


Олія ріпакова, оливкова, олія вечірньої примули / лляного / чорного кмину, горіхи (не смажені і не солоні, бажано з арахісом), авокадо.

5. Овочі з низьким вмістом крохмалю


Дозволена більшість овочів, за винятком картоплі, грибів, кукурудзи, солодкої картоплі та гарбуза (принаймні на початковій фазі лікування)

6. Не солодкі фрукти


З раціону необхідно виключити солодкі і сухофрукти. Однак варто збагатити свій раціон кислими фруктами: лимоном, грейпфрутом, кислими яблуками і протизапальними ягодами: чорницею, смородиною, ожиною і малиною.

7. Бобові


Спочатку дозволяється вживати бобові бл. 2 рази на тиждень (сочевиця, нут, квасоля тощо). З часом цю суму можна збільшувати.

Тільки поєднання протигрибкової дієти, розглянутої вище, з пробіотиками може допомогти боротися з кандидозом. Також пам’ятайте, що якщо ви довго використовуєте антибіотики для лікування хвороби Лайма або супутніх інфекцій, ви особливо схильні до надмірного росту грибів Candida. У цьому випадку тут відмінно спрацюють основні принципи протигрибкової дієти, зокрема виключення цукру.

Product added to wishlist
Product added to compare.