Сон і імунітет

Сон і імунітет

- Категорії : статті

Антибіотики, трави, дієта, біорезонанс, киснева терапія... існує багато традиційних та альтернативних методів боротьби з хворобою Лайма. Однак спосіб життя і якість сну обговорюються рідко.

Сон-це фізіологічна активність, на яку ми витрачаємо в середньому близько 30% нашого часу. Якщо припустити, що середня людина живе близько 80 років, то така ж кількість сну становить близько 25 років нашого життя!

Функції сну

Основна функція сну-це, перш за все, регенерація нашого організму. Ось чому вранці у нас найбільше енергії, наше тіло відпочило, а мозок насичений киснем. Недолік сну негативно позначається на пам'яті, ефективному навчанні або належної концентрації. Дослідження також все частіше показують вплив сну на настрій, включаючи тривогу та депресію. Занадто короткі фази сну викликають порушення в секреції кортизолу, гормону стресу, а також багатьох статевих гормонів, що відбивається на функціонуванні всього організму. Чоловік, який спить в середньому 4-5 годин на добу, має знижений рівень тестостерону, рівний рівню чоловіка на 10-15 років старше.

Сон і імунна система

Чи може сон мати реальний вплив на хворобу Лайма та її супутню інфекцію? Абсолютно. сон впливає на нашу імунну систему, і його дефіцит викликає:

- Зниження активності Т-клітин .

- Підвищений рівень запальних цитокінів.

- Зниження вироблення лейкоцитів.

- Ослаблення функції NK-клітин, які відповідають за боротьбу з патогенами в організмі (включаючи Borrelia torticollis і ракові клітини).

- Інгібування секреції мелатоніну шишкоподібною залозою.

Фази сну:

Сон-це дуже складна фізіологічна активність, в якій можна виділити дві основні фази: NREM (нешвидкий рух очей) і REM (швидкий рух очей).

Фаза NREM є більш тривалою і в основному відповідає за відпочинок та регенерацію. Фаза швидкого сну, з іншого боку, більш активна, мозок більш стимульований, і уві сні виникають сновидіння. Для правильного функціонування і повної сили необхідно, щоб обидві фази "жили в симбіозі". Кожен цикл повинен тривати в середньому близько 100 хвилин і чергуватися (приблизно 4-6 циклів сну).

Як довго ми повинні спати?

Середня бажана тривалість сну залежить головним чином від віку і становить:

9-12 годин для школярів (7-12 років)

8-10 годин для підлітків (13-17 років)

7-9год для дорослих (18-64 роки)

7-8ч для літніх людей (65+)

Методи поліпшення якості сну

1. Не використовуйте широко мобільні телефони або комп'ютери після настання темряви.

Телефонний дзвінок у спальні або епізод телевізійного шоу в ліжку - погана ідея. Потім епіфіз отримує інформацію про те, що це зовсім не ніч, і пригнічує секрецію мелатоніну, який називається гормоном сну. Обмежте контакт з червоним світлом (випромінюваним електронними пристроями) принаймні за годину до сну.

2. Підтримуйте належні умови в спальні.

Тут ключовими будуть правильна температура, темрява, тиша або природний, зручний нічний одяг.

3. Будьте систематичними.

Ви завжди повинні лягати спати і вставати одночасно. Таким чином, ви привчаєте організм до встановлених схем. Оптимальна кількість сну-ОК. 21-23 і пробудження. 6-8.

4. Не їжте на ніч.

Прийом їжі перед сном може вплинути на якість сну. Кращим варіантом буде з'їсти останній, легко засвоюваний прийом їжі принаймні за 2 години до сну. Те саме стосується міцного чорного чаю та кави.

5. Уникайте фізичної активності ввечері.

Фізична активність може допомогти при проблемах зі сном, але її не слід робити занадто пізно. Виконання тренувань перед сном, крім гучного, сильно освітленого тренажерного залу, може спричинити надмірну стимуляцію організму та вивільнення кортизолу - гормону стресу, який може спричинити проблеми зі сном, а згодом і якість сну. Подбайте про прогулянки, насичення киснем і контакт з природою.

6. Не вживайте алкоголь.

"Алкоголь полегшує засинання" - часто можна зустріти це поширена думка. Однак алкоголь, навіть в невеликих кількостях, може викликати значне скорочення фази швидкого сну і навіть її повне придушення.

7. Трави, харчові добавки та ліки

Тільки коли ви зміните свої звички і дотримуєтесь усіх вищезазначених пунктів, і ви не побачите покращення, Вам слід розглянути можливість прийому добавок. Адаптогени дуже допомагають заспокоїтися перед сном, особливо Ашваганда. Крім того, рослинні інгредієнти, такі як меліса або шафран, також можуть бути ефективними. Мелатонін повинен надходити останнім, але не приймайте його довго.

8.Медитація

Зосередження уваги на диханні та усвідомленні поточного моменту також може допомогти при проблемах зі сном. Згідно з недавнім дослідженням, люди, які регулярно медитують, мають менше проблем з безсонням, втомою та депресією.

Адекватний сон і широко визначений здоровий спосіб життя дуже важливі при лікуванні хвороби Лайма. Якість сну та спосіб життя впливають на наш імунітет, а отже, і на здатність організму боротися з бактеріями борелії.

Product added to wishlist
Product added to compare.