Супутні інфекції хвороби Лайма – Бабезія

Супутні інфекції хвороби Лайма – Бабезія

- Категорії : статті

Бабезія — паразитична найпростіша, яка дуже нагадує малярію, але на відміну від неї передається кліщами, а не комарами. Інфекція Babesia часто поєднується з хворобою Лайма та/або іншими інфекціями, що передаються кліщами. Захворювання, що викликається найпростішими Babesia, називається бабезіозом.

СИМПТОМИ


Симптоми бабезіозної інфекції варіюються від легких до важких. Легкі форми дуже часто залишаються нерозпізнаними, оскільки їх помилково приймають за симптоми хвороби Лайма. Перші люди часто повідомляють про високу температуру та озноб. Хронічні інфекції можуть бути помірно симптоматичними, і найпоширенішими симптомами є: періодична лихоманка або субфебрильна температура, озноб і біль у суглобах, синдром хронічної втоми, пітливість і «нездатність зробити повний вдих».

Крім того, при зараженні бабезією може виникнути запалення печінки, нирок і селезінки в результаті закупорки капілярних судин і застою мікроциркуляції внаслідок відкладення в судинах фрагментів пошкоджених еритроцитів.

ДІАГНОСТИКА

Для діагностики бебезіозу доступні кілька лабораторних досліджень.

Мікроскопічне дослідження крові

Метою мікроскопічного дослідження крові є перевірка наявності в периферичній крові внутрішньоеритроцитарних форм патогенного паразита Babesia (Babesia spp.).

Однак при проведенні цього тесту слід пам’ятати, що на ранній стадії захворювання рівень зараження еритроцитами може бути менше 1%, тому може знадобитися зробити кілька мазків протягом кількох днів. для підтвердження діагнозу.

ПЛР тест

Якщо результат мікроскопічного дослідження мазка крові негативний, але підозра на бебезіоз все ще є, можна провести молекулярні тести (ПЛР) для виявлення генетичного матеріалу найпростішої Babesia.

Імунофлуоресценція (ІФА) антитіл IgM та IgG

Для підтвердження діагнозу бабезіозу іноді використовують імунофлюоресценцію (ІФА) антитіл IgM та IgG. Майте на увазі, що антитіла до Бабезії можуть залишатися високими протягом місяців або навіть років після зникнення хвороби. Тому цей тест не є надійним індикатором активної інфекції.

Додаткові діагностичні параметри

Оскільки бабезія лізує еритроцити, у людей, інфікованих цим найпростішим, часто розвивається гемолітична анемія, а також лімфопенія і тромбоцитопенія. Також часто спостерігається підвищення рівня лактатдегідрогенази в сироватці крові, гіпербілірубінемія та збільшення швидкості осідання еритроцитів.

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО МЕХАНІЗМ ДІЇ БАБЕЗІЇ, ЩО НЕОБХІДНО ВЗВАТИТИ ПІД ЧАС ПЛАНУВАННЯ ТЕРАПІЇ:


Бабезія проникає в еритроцити - еритроцити, де, розвиваючись і розмножуючись, руйнує їх. Крім того, в процесі зараження бабезіями може виникнути закупорка капілярних судин і застій мікроциркуляції внаслідок відкладення в судинах фрагментів пошкоджених еритроцитів. Їх присутність в крові може викликати запалення печінки, нирок і селезінки.

Крім того, Babesia використовує два відмінні механізми для захисту від імунної системи людини:

1. Бабезія значно пригнічує вироблення оксиду азоту (NO) в організмі людини.
Коли паразит атакує еритроцити, еритроцити виділяють оксид азоту (NO) як один з основних захисних механізмів. Оксид азоту є токсичним газом для багатьох бактерій і внутрішньоклітинних паразитів, включаючи бабезію. Тому Babesia розробила захисний механізм: вона виділяє компонент, дуже схожий на аргіназу, яка в природі присутній в організмі. Аргіназа – це фермент, зворотний зв’язок якого пригнічує вироблення NO еритроцитами; інактивує L-аргінін, який є незамінним субстратом у синтезі NO. Babesia дуже чутлива до L-аргініну, тому добавки з L-аргініну допомагають пригнічувати інфекцію Babesia.

2. Бабезія має здатність змінювати імунну полярність, тим самим змінюючи імунну відповідь людини з Th 1 на Th 2.
Імунні Т-клітини (скорочено Th) стають активними під час інфекції. Залежно від типу інфекції організм стимулює вироблення різних типів клітин: Th 1, Th 2, Th3, Th 9 тощо. Це важливо, оскільки даний збудник зазвичай бореться з даною імунною відповіддю та поганою відповіддю Механізм дії збудника призводить до того, що організм не може усунути відповідний патоген. Клітини Th1 беруть участь у відповідях клітинного типу проти внутрішньоклітинних патогенів. З іншого боку, Th2-лімфоцити є основними клітинами, що визначають механізми гуморальної відповіді проти позаклітинних патогенів. Цей механізм використовується більшістю супутніх інфекцій Лайма, які знаходяться всередині клітини. Це дозволяє їм ефективно пригнічувати належну імунну реакцію. Поляризована картина Th2 пов’язана з численними аутоімунними станами, такими як вовчак або системна склеродермія.

Тому при лікуванні Бабезії слід враховувати наступні кроки:

1. Протипротозойна активність.
2. Захист еритроцитів, а також захист ендотелію, селезінки, печінки та нирок.
3. Модуляція імунної відповіді, регуляція каскаду цитокінів, пригнічення вироблення аргінази, підвищення рівня L-аргініну та оксиду азоту (NO).
4. Протимікробна дія.

ТРАВИ ТА БАД ВІД ІНФЕКЦІЇ БАБЕЗІЄЮ ЗА СТ. ПРОТОКОЛ BUHNER:

Стівен Харрод Бюнер дуже точно вник у механізм дії найпростішої бабезії і з великою прискіпливістю підібрав набір трав, ефективних у боротьбі з бабезією.

Його основна пропозиція включає:
Sida acuta
Алхорнея
Криптолепіс

Для більш стійкої інфекції він пропонує розширений протокол, який включає:
Sida acuta
Криптолепіс
Bidens pilosa
• Артемізинін
Шавлія мілтіореза
• Стандартизований розторопша
Ашваганда
• Корейський женьшень
• Солодка
• Лимонник
L-аргінін
Вітамін В2

Повний протокол докладно викладено у публікації Стівена Харрода Бюнера «Природні методи лікування коінфекції Лайма: анаплазма, бабезія та ерліхія».

Product added to wishlist
Product added to compare.