Тестування на хворобу Лайма

Тестування на хворобу Лайма

- Категорії : статті

Ефективність лабораторних досліджень для діагностики хвороби Лайма дуже складна. Ефективність багатьох методів дослідження становить 50-80%. Єдиним остаточним і надійним діагностичним маркером є наявність мігруючої еритеми. Однак це зустрічається лише у третини людей, які насправді інфіковані Borrelia. Більше того, багато людей з діагностованою хворобою Лайма ніколи не помічали кліща, оскільки ці німфи часто не є заразними через свою дуже малу форму.

 

Тести на хворобу Лайма можна розділити на дві групи:

 

СЕРОЛОГІЧНІ ТЕСТИ - вони перевіряють рівень антитіл, що утворюються під час інфекції.


ІФА-тест
Стандартний тест Лайма. Характеризується виявленням у сироватці специфічних антитіл IgG або IgM. Антитіла IgM є першою лінією відповіді імунної системи. Однак протягом перших трьох тижнів антитіл до спірохет Лайма мало або взагалі немає. Тільки на третьому тижні рівень цих антитіл підвищується, на 5-му тижні він досягає максимального значення, а на 8-му тижні антитіла зникають. Тому пройти обстеження після цього часу часто ненадійно. Антитіла IgG не з’являються до 6-го тижня інфекції і можуть зберігатися місяцями або роками. Однак ефективність ІФА-тесту становить лише 40-50%.

Вестерн-блот (або імуноблот) тест
Він полягає в пошуку антитіл за допомогою білкових фрагментів бактерій борелій (специфічних смуг). Тест можна проводити лише через 4-6 тижнів після зараження. Надійність тесту оцінюється в 70-95%, що набагато вище, ніж у випадку ІФА-тесту.

ПМР тест
Рекомендується при діагностиці хвороби Лайма. Він заснований на визначенні антитіл IgG, специфічних до антигенів Borrelia burgdorferi в спинномозковій рідині.

Тестовий ПК. с. VIsE / C6
Тест використовується для контролю ефективності лікування хвороби Лайма. Використовували синтетичний пептид С6 з білкового антигену VlsE штамів Borrelia, патогенного для людини. Концентрація анти-VIsE IgG у більшості випадків значно падає в результаті успішної терапії. Рекомендується вимірювати титр IgG anti-VIsE безпосередньо перед початком лікування, а потім через 6 місяців після закінчення антибіотикотерапії.

 

ІФА, WESTERN BLOT і PMR використовуються лише для виявлення або підтвердження хвороби Лайма. Їх не можна використовувати для моніторингу захворювань!

 

ПРЯМІ ТЕСТИ - безпосереднє виявлення присутності бактерій у досліджуваному матеріалі.


ПЛР тест
Тест використовує лише ДНК спірохет шляхом збільшення кількості аналізованого матеріалу (кров, сеча, синовіальна рідина, спинномозкова рідина). Однак в організмі пацієнта спірохети часто зустрічаються в невеликій кількості або нерівномірно розподілені в тканинах, а це означає, що їх ДНК неможливо виявити.

Біопсія та посів спірохети
Це передбачає пошук спірохет у зразках біопсії шкіри та їх вирощування. На жаль, це довгостроковий і часто неефективний метод, оскільки спірохети часто залишаються на низькому рівні під час інфекції.

Тест CD57
Тест CD57 є корисним діагностичним індикатором для оцінки тяжкості захворювання. Тому він ідеально підходить для оцінки ефективності лікування за допомогою тривалої антибіотикотерапії. Лімфоцити CD57 NK є природною лінією захисту для боротьби з хворобою, і лише Borrelia здатна знижувати титр їх клітин. Цей тест дає нам можливість відрізнити хворобу Лайма від інших захворювань, таких як ревматоїдний артрит або розсіяний склероз.

LTT тест
Тест використовується для виявлення інфекції Borrelia на клітинному рівні. Тест позитивний, якщо в крові пацієнта присутні специфічні лімфоцити T-Borelia. Тест дуже чутливий.

Тест KKI
Тест полягає у виділенні циркулюючих імунних комплексів (KKI) із сироватки за допомогою спеціальних методів, а потім їх розщепленні. Антикоагулянтні антитіла, що вивільняються з KKI, потім виявляються за допомогою вестерн-блоттингу або ІФА. Тест KKI рекомендований людям з хронічною хворобою Лайма, у яких серологічні дослідження дають негативний результат, незважаючи на появу симптомів, характерних для хвороби Лайма. Тест KKI буде неефективним на початковій стадії хвороби Лайма.

Тест ELISPOT
Тест дозволяє виявити окрему клітину бактерії Borrelia, яка секретує певний білок на клітинному рівні. Тест дуже чутливий і може використовуватися для контролю за ходом терапії.

Product added to wishlist
Product added to compare.