Вітамін D

Вітамін D

- Категорії : статті

Вітамін D – це жиророзчинна речовина, яка тісно пов’язана з нашою імунною системою. Тому це так важливо не тільки для здорової людини, але перш за все для людей, які страждають на хворобу Лайма або її супутні інфекції.

Вітамін D можна розділити на:

- Вітамін D2 (ергокальциферол), який в природі міститься в грибах і рослинах
- Вітамін D3 (холекальциферол), який природним чином міститься в продуктах тваринного походження.


Вплив вітаміну D на здоров'я

1. Вплив на імунітет

Як згадувалося раніше, основна функція вітаміну D – впливати на імунітет. Він є важливим регулятором імунної відповіді, впливає на Т- і В-лімфоцити, тим самим регулюючи імунну відповідь і модеруючи баланс цитокініну Th1 і Th2. Це суттєво впливає на перебіг аутоімунних захворювань.

Дослідження показують, що при значному дефіциті добавок 1600 МО вітаміну D3 на день достатньо, щоб знизити ризик зараження на цілих 36%.

2. Потужний антиоксидант

Вітамін D може бути ефективним для детоксикації організму. Він допомагає у виробництві сильного антиоксиданту, яким є глутатіон, який опосередковано зменшує антиоксидантний стрес і бореться з вільними радикалами.

3. Вплив на кістки

Регулює кальцієвий і фосфатний баланс. Перетворений в організмі в активну форму, 25-дигіроксівітамін-D збільшує всмоктування кальцію в кишечнику, завдяки чому покращує мінеральну щільність кісток. Дослідження показують, що ризик переломів збільшується на 33% за кожні 10 нг / мл зниження 25 (OH) D нижче 28 нг / мл!

4. Профілактика захворювань серця

Вітамін D пов'язаний з багатьма аспектами нашого здоров'я. Він впливає на артеріальний тиск, тригліцериди та холестерин (включаючи рівні ЛПНЩ і ЛПВЩ). Все це тісно пов’язано з серцево-судинними захворюваннями, які є найпоширенішою причиною смерті в Польщі. Згідно з дослідженнями Фатеме Голамі, Гобада Мораді та інших, зниження рівня вітаміну D було пов’язано з підвищеним ризиком захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань. Низький рівень вітаміну D підвищив ризик захворювання на 44% і на 54% вищий ризик смерті від хвороби!


5. Вплив на пухлини

Новоутворення виникають тоді, коли клітини організму безконтрольно діляться, а новоутворені клітини не диференціюються в тканини, характерні для клітин. Вітамін D пригнічує надмірний ріст клітин і впливає на їх диференціювання. Це в першу чергу вражає рак молочної залози, сечового міхура, товстої кишки, шлунка, стравоходу та багато інших.

Тестування на вітамін D

Лабораторне дослідження вимірює концентрацію 25 (OH) D. Стандарти наведені нижче:

Дефіцит < 20 нг/мл

Низька концентрація 20 – 30 нг/мл

Нормальна концентрація 30 – 50 нг/мл

Підвищена величина 50–100 нг/мл

Потенційно токсичний 100–150 нг/мл

Токсична концентрація > 150 нг/мл

Деякі аналізи наведені в одиниці бмоль / л. Конвертер 1нг / мл = 2,5 нмоль / л


Природні джерела вітаміну D.

Вітамін D в основному синтезується під дією сонячних променів. Разом з дієтою ми забезпечуємо себе мало цього вітаміну (максимум 20% від його кількості). Джерелами їжі є риба (вугор, лосось, оселедець) і деякі сорти грибів, наприклад гриби шиітаке.


Дозування вітаміну D

Вибір дози залежить насамперед від географічного розташування. Чим більше сонячних днів у місці, де ми живемо, тим менше має бути прикорму. Однак для мешканців Польщі та більшої частини Європи, які страждають на хворобу Лайма, ми рекомендуємо в осінньо-зимовий період додавати мінімум 2000 МО (у людей з ожирінням це значення має бути подвоєне).

У весняно-літній період добавка не потрібна, якщо ми щодня з 10:00 до 15:00 знаходимося на сонці приблизно 15 хвилин, при цьому оголюється принаймні 20% тіла (короткий T- сорочка та шорти), без використання УФ-фільтрів та помутніння.

Дефіцит вітаміну D

Найбільш поширеними симптомами дефіциту є блювота, діарея, головні болі, болі в очах, слабкість, відсутність апетиту, надмірна спрага та загальне нездужання. При хворобі Лайма та її супутніх інфекціях часто важко відрізнити симптоми дефіциту вітаміну D від симптомів, спричинених хворобою Лайма, тому завжди варто перевірити його рівень і почати приймати добавки.

Занадто багато вітаміну D.

Ми часто чуємо, що хтось приймає «кінські» дози вітаміну, тобто 10 000 МО, а іноді й більше. Однак пам’ятайте, що надлишок може призвести до гіперкальціємії, тобто підвищення рівня кальцію в сироватці крові. Як згадувалося раніше, вітамін D перетворюється в організмі в активну форму, і це викликає посилене всмоктування кальцію в кишечнику, нирках і кістках. Тому такі великі дози слід підбирати тільки після консультації з лікарем і тільки при крайніх недоліках.

Таким чином, можна побачити, що вітамін D необхідний для правильного функціонування організму, а його дефіцит може значно підвищити ризик багатьох захворювань і посилити симптоми хвороби Лайма. Тому не забудьте включити вітамін D у свою фітотерапію.

Ви можете знайти добавки вітаміну D ТУТ

Product added to wishlist
Product added to compare.