Здоровий кишечник - міцний імунітет

Здоровий кишечник - міцний імунітет

- Категорії : статті

Кишечник не тільки відіграє ключову роль у забезпеченні організму поживними речовинами з їжі, він також є ключем до здорової імунної системи. У кишечнику живе мікробіота, тобто корисні мікроорганізми (в основному бактерії). Кишкова мікробіота активізує імунну систему і координує її роботу протягом усього життя, а густа мережа нервових клітин передає сигнали про будь-яку загрозу штаб-квартирі, тобто мозку. Майже 80% імунних тіл формується в кишечнику.

У кишечнику містяться як корисні, так і хвороботворні бактерії. Наші дружні бактерії допомагають регулювати імунну систему. Коли баланс між хорошими і поганими бактеріями порушується, імунна система слабшає і стає нерегульованою. Він також може стати більш схильним до аутоімунітету. Це пояснюється тим, що кишкові бактерії впливають на розвиток і дозрівання імунної системи, пов’язаної зі слизовими оболонками. Слизові оболонки організму є першою лінією, через яку проходять фактори зовнішнього середовища, такі як бактерії, віруси, гриби та антигени. Слизова оболонка вистилає внутрішню частину носа і горла, а також внутрішню частину травного тракту. Лімфатична тканина слизових оболонок становить окрему слизову оболонку організму. Вони є системою «сполучених судин». Тому поганий стан слизової оболонки кишечника може бути тісно пов’язаний з рецидивуючими системами, напр. дихальних або сечостатевих. Захисні механізми слизової оболонки шлунково-кишкового тракту полягають у запобіганні колонізації слизових оболонок патогенними мікроорганізмами. Слизова оболонка оснащена сенсорними клітинами, які можуть швидко ідентифікувати загрозу та надіслати сигнал, який запускає наступні кроки в імунній відповіді. Слизова оболонка також є джерелом антитіл класу sIgA, які є основними слизовими антитілами імунної системи. Говорячи про кишечник, слід також згадати про сутність кишкового бар’єру. Кишковий бар’єр складається з кишкового епітелію, слизової оболонки та кишкових бактерій. Кожен з цих елементів забезпечує належну герметичність і відіграє важливу роль. Ослаблення зв’язків між епітеліальними клітинами може призвести до так званої нещільної кишки. Наслідком цього є проникнення в організм того, що повинно утримуватися в просвіті кишки. Це стимулює роботу імунної системи, тому її постійно стимулюють. Надмірна кількість прозапальних цитокінів утворюється і виникає хронічне запалення, так зване тихе запалення.

Багато людей, які страждають на хворобу Лайма, скаржаться на різні кишкові захворювання, напр. діарея, хронічний запор, зміна консистенції стільця (рідкий, водянистий або зі слизом, кров’ю), печія, нудота. біль у животі, гази, гази, відчуття переповнення в животі. Деякі люди борються з цим типом недуг задовго до зараження, тобто дисфункція травної системи почалася задовго до зараження хворобою Лайма. Інші насолоджуються хорошим функціонуванням травної системи все життя, поки у них не розвинеться хвороба Лайма. Тому зверніть увагу, що хвороба Лайма є як результатом ослаблення імунної системи, так і її причиною.

Для поліпшення роботи кишечника рекомендуємо включати в терапію:

-Пробіотики
-L-глутамін
- бутират натрію
-Омега кислоти (DHA і EPA)
- Травний фермент
-Олія огуречника як джерело гамма-ліноленової кислоти
Ці продукти можна використовувати паралельно з травами, які використовуються при хворобі Лайма.

ПРОБІОТИКИ

Пробіотики – це живі мікроорганізми, які при прийомі в правильних дозах корисні для здоров’я. Пробіотичні бактерії конкурують із патогенами за місце в кишечнику, завдяки чому підтримують правильний склад усієї мікробіоти. Це допомагає підтримувати належний рівень імунітету слизових оболонок і, відповідно, підтримує загальний імунітет організму, що надзвичайно важливо для людей, які страждають на хворобу Лайма.

Пробіотичні бактерії позитивно впливають на функціонування всього організму, оскільки:

- Полегшення процесу травлення,

- Допомагають розщеплювати неабсорбовані залишки їжі,

- Підвищити засвоєння вітамінів і мінералів,

- Може синтезувати деякі вітаміни групи В, вітамін К, фолієву кислоту,

- пригнічує ріст шкідливих бактерій;

- впливають на роботу імунної системи, тим самим підвищуючи опірність інфекціям;

- стимулюють синтез медіаторів запалення, так званих інтерлейкінів та інтерферону в сироватці крові, що корисно при деяких імунних захворюваннях;

- захищати мікробіоту кишечника під час лікування антибіотиками,

- Покращує кровопостачання слизової оболонки кишечника,

- Деякі штами мають протиалергічні та протиракові властивості,

- зменшити симптоми непереносимості лактози,

- Зниження рівня холестерину.

Пробіотики пригнічують ріст і навіть знищують шкідливі мікроорганізми в кишечнику шляхом:

- Виробляють бактеріостатичні та бактерицидні речовини,

- Боротьба з патогенною мікрофлорою за поживні речовини, вітаміни, фактори росту,

- Завдяки виробленню молочної кислоти вони знижують рН кишечника, що сприяє прямій боротьбі з патогенними і потенційно патогенними мікроорганізмами.

Як вибрати хороший пробіотик?

Для того, щоб сприятливо впливати на наш організм, пробіотик повинен мати такі властивості:

Дія пробіотика залежить від його виду (штаму) і кількості в дозі (1-40 млрд).

Щоб мати сприятливий вплив на реципієнта, пробіотики повинні бути здатними протистояти умовам, що виникають під час шлунково-кишкового транзиту (кислотність шлунка, ферменти підшлункової залози, жовч) і досягати тонкого і товстого кишечника у життєздатній формі та в якомога більшій кількості.

Для того, щоб розмножуватися в організмі, пробіотик повинен мати можливість прилипнути до клітин кишкового епітелію. Ця прихильність є тимчасовим, пробіотики будуть виведені протягом кількох днів. Його потрібно приймати регулярно, щоб його позитивний ефект тривав.

Він повинен виробляти речовини, які пригнічують ріст хвороботворних мікробів.

Багато препаратів рекламуються з безліччю різних штамів в одній капсулі. Між тим, всупереч поширеній думці, кількість штамів не означає якість всього препарату. Важливо, який конкретно штам бактерій міститься в даному препараті і в якій кількості.

Щоб бути впевненим у якості пробіотичного препарату, зверніть увагу на правильну номенклатуру пробіотичних штамів. Пробіотичний штам слід описувати за такою схемою: рід (наприклад, Lactobacillus), вид (наприклад, rhamnosus) та літерно-цифрове позначення (наприклад, LA 801).

Тому слід звернути увагу не тільки на назву виду, тобто Lactobacillus rhamnosus, а й на назву штаму – LA 801, оскільки лише специфічний штам даного виду має клінічно доведені пробіотичні властивості.

Одним з найкращих пробіотиків на ринку, який привернув нашу увагу, є пробіотики Lactiniane від PiLeJe. PiLeJe – французька компанія, яка пропонує тільки продукти натурального походження в дозах, що відповідають щоденним потребам людського організму, що характеризуються оптимальним всмоктуванням із шлунково-кишкового тракту. Протягом 20 років лабораторія PiLeJe провела численні випробування, на основі яких були відібрані штами (ці штами зберігаються в Національній колекції культивування мікроорганізмів Інституту Пастера в Ліллі, Франція) відповідно до специфічних характеристик і потреб. .

Для загальної реконструкції кишкової мікробіоти важливо, щоб пробіотик містив бактерії з груп Bifidobacterium і Lactibacillus. Пробіотик Lactibiane Standard містить вищезазначені штами і допомагає регулювати кишкові розлади та зміцнювати кишкову флору травного тракту.

При запаленні кишечника варто протягом 3 місяців ввести більш сильний пробіотик Lactibiane IKI.

Обов’язково додайте штами Lactobacillus helveticus, якщо у вас діагностовано кандидоз, спричинений кандидозом. Було доведено, що штами Lactobacillus helveticus пригнічують розмноження дріжджів Candida та їх адгезію до епітелію кишечника, вони також зменшують секрецію слизу клітинами Candida, що робить їх менш стійкими. Крім того, пробіотичні бактерії сприятливо впливають на імунну систему, підтримуючи захисні механізми. Пробіотиком, що містить штам Lactobacillus helveticus, є Lactibiane CND10.

Якщо ваша проблема полягає в діареї або рідкому стільці, згадайте про пробіотик, що містить штам Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii – це корисні дріжджі, а не бактерії, як у випадку з іншими пробіотиками.

L-ГЛУТАМНА

L-глютамін – це амінокислота, яка є джерелом енергії, яка постачається до слизової оболонки тонкої кишки. Якщо клітини слизової оболонки пошкоджені, глютамін може допомогти відновити її за допомогою нових здорових клітин. Він також має властивості зміцнення імунітету.

ПРИМІТКА: L-глютамін не слід використовувати людям із запальними захворюваннями кишечника, такими як виразковий коліт або хвороба Крона, а також людям із зниженою працездатністю печінки.

НАТРІЄВО МАСЛО

Бутират натрію - це коротколанцюгова жирна кислота. Коротколанцюгові жирні кислоти є основними речовинами, які живлять слизову оболонку кишечника. Вони сприяють підтримці кишкового бар’єру та зменшують запальні процеси в кишечнику та всьому організмі. Бутират натрію безпосередньо стабілізує структуру і забезпечує цілісність і функціональність кишкової стінки, стимулює ріст сапрофітної бактеріальної флори, таким чином пригнічуючи розвиток кишкових патогенів. Він також має протизапальні властивості. Масляна кислота сильно пригнічує секрецію прозапальних інтерлейкінів і бере участь в імунорегуляції.

ОМЕГА-КИСЛОТИ

Кислоти ОМЕГА 3, які включають DHA і EPA, є вирішальними для підтримки здоров’я. EPA є природним протизапальним засобом, а також допомагає заспокоїти болі в суглобах і м’язах. Дослідження показують, що прийом омега-3 жирних кислот разом з пробіотиками зміцнює слизову оболонку кишечника.

ТРАВНІ ФЕРМЕНТИ

Травні ферменти розщеплюють компоненти їжі на найдрібніші молекули, з яких вони складаються: білки до амінокислот, складні вуглеводи до простих цукрів і жири до вільних жирних кислот. Бактерія Borrelia знижує секрецію травних ферментів. Якщо ваша проблема - це гази, здуття живота, відрижка, печія або діарея, то варто використовувати препарати, що містять травні ферменти.

ВОЛОКНО

Мікробіота кишечника, переробляючи харчові волокна, отримує енергію, стимулює імунну систему та підтримує вироблення вітамінів В і К. Коротколанцюгові жирні кислоти є побічним продуктом метаболізму клітковини. Дієта з високим вмістом клітковини збільшує різноманітність мікробіоти кишечника. Клітковина діє як пребіотики, тобто речовини, необхідні для стимуляції росту пробіотичних бактерій в кишечнику. До пребіотиків належать стійкий крохмаль, інулін та фруктоолігосахариди.

Джерелами стійкого крохмалю є, серед іншого: сочевиця, рис, крупа, квасоля, сирі вівсяні пластівці. охолоджені макарони, картопля, солодка картопля і незрілі банани.

Джерелом інуліну є, серед іншого, цикорій, топінамбур, спаржа, артишоки, цибуля-порей, цибуля, часник. Інулін, крім пребіотичних властивостей, покращує засвоєння кальцію та магнію.

Джерелами фруктоолігосахаридів є, серед іншого, цибуля, часник, артишок.

Рекомендована кількість харчових волокон для здорових людей становить 20-40 г.

Якщо ви не можете забезпечити раціон достатньою кількістю клітковини, можна використовувати добавки з інуліном або фруктоолігосахаридами.

БІКУЛЬТУРНА ОЛІЯ

Олія бораго є багатим джерелом гамма-ліноленової кислоти. Він захищає і відновлює кишечник і всю травну систему. Володіє протизапальними властивостями.

КОЛИ ПОЧАТИ Зміцнювати кишечник?

Наведену вище схему реконструкції кишківника слід починати на початку лікування хвороби Лайма та використовувати протягом усього курсу лікування.

Product added to wishlist
Product added to compare.