ДІЄТА ПРИ ХВОРОБІ ЛАЙМА На додаток до антибіотиків і травам, дієта є ще однією частиною лікування хвороби Лайма. Вже давно доведено, що їжа, яку ми їмо, впливає на наше здоров'я і самопочуття. Вони впливають не тільки на регенерацію клітин і метаболічні процеси, але і на функціонування імунної системи, що має вирішальне значення при зараженні Borrelia spirochaetes. Якщо ви перевантажені сбивающей з пантелику інформацією і постійно задаєте собі деякі з цих питань: • Чи можу я є глютен і молочні продукти? • Як підтримувати кишечник природним шляхом? • Чи повинен я відмовитися від м'яса? Які крупи найкорисніші? • Яке масло вибрати? • Чи потрібно мені дотримуватися сувору дієту? Тоді ця книга по самодопомоги, безумовно, для вас! Ми разом розглянемо найбільш популярні дієти для лікування хвороби Лайма, я відповім на найбільш часто задаються питання і поділюся смачними і корисними рецептами, які допоможуть вам видужати. Зміст 1. ВУГЛЕВОДИ Цукор Крупи Глютен 2. ЖИРИ 3. БІЛОК М'ясо Риба Молочні продукти Бобові 4. АЛКОГОЛЬ 5. пробіотики 6. КОЛАГЕН 7. ЗВОЛОЖЕННЯ 8. СПЕЦІЇ 9. КОКТЕЙЛІ 10. ОГЛЯД НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ДІЄТ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРОБИ ЛАЙМА 11. ВИСНОВКИ 12. ПОСИЛАННЯ Авторське право © Healthylife S. C., Хожув 2022 Всі права, включаючи право на відтворення текстів повністю або частково в будь-якій формі, захищені. 1. ВУГЛЕВОДИ Вуглеводи являють собою групу сполук, які називаються цукрами. Однак чи означає це, що ми повинні виключити всі вуглеводи з нашого раціону? Вуглеводи можна розділити на прості і складні. ПРОСТИЙ Білий хліб, рис, макарони Шоколадні батончики, солодощі, кондитерські вироби Підсолоджені напої Цукор, джем, мед КОМБІНОВАНИЙ Цільнозерновий хліб і макаронні вироби, Крупа, коричневий рис Вівсянка з висівками Продукти з борошна грубого помелу без додавання цукру Таким чином, дуже легко побачити, що прості цукри, на чолі з самим популярним білим цукром, шкідливі для нашого здоров'я. Цукор • Цукор серйозно послаблює нашу імунну систему, посилюючи запалення в нашому організмі. • Він не має ніякої живильної цінності. • Це основний продукт, що сприяє виникненню мікозу, до якого ми особливо схильні під час антибактеріальної терапії. • Це збільшує ризик багатьох серцевих захворювань. • Це сприяє зниженню стійкості до бактеріальних інфекцій. Ось чому, особливо під час хвороби, варто виключити з нашого раціону прості вуглеводи, особливо білий цукор і продукти, багаті ним. Однак відмовлятися від усіх вуглеводів, у тому числі і від таких багатих поживними речовинами круп, не варто. Крупи Крупа готується із злакових зерен. Кукурудза є основним компонентом при виробництві кукурудзяного крупи. Пшениця є основним компонентом при виробництві фаріни, булгуру і кускуса. Гречана крупа є основним компонентом при виробництві гречаної крупи. Перлову крупу і ячну крупу готують з ячменю, а пшоняну - з проса. Крупу готують шляхом очищення зерна, а потім нарізки, подрібнення або обжарювання його. Чим нижче ступінь очищення і подрібнення зерна, тим більше цінних поживних речовин утримується в крупі. Гречана і пшоняна крупи відносяться до числа найкорисніший, в той час як фарина і кус-кус є одними з найбільш очищених. ТОП-1: Гречана крупа • Високий вміст клітковини – регулює роботу кишечника • Високий рівень заліза, фолієвої кислоти, цинку, йоду • Багатий вітамінами групи В або вітаміном Е ТОП-2: Пшоняна крупа • Багатий вітамінами групи В, фосфором, цинком, міддю і марганцем • Низький глікемічний індекс • Велика кількість білка Глютен Глютен - це білок, який складається в основному з гліадину і глютелина. Це те, що надає випічці пишність і еластичність, що робить її одним з основних продуктів харчування в західному світі. Найбільш поширеними зерновими, що містять глютен, є пшениця, а також жито, ячмінь і овес. Є певні захворювання, при яких безглютенова дієта є єдиним методом лікування. До таких захворювань належать: • Целіакія Це аутоімунне захворювання, яке викликає пошкодження ворсинок в тонкому кишечнику. Це призводить до порушення всмоктування і шлунково-кишкових проблем (діарея, метеоризм, запор, підвищене газоутворення). Це захворювання зустрічається приблизно у 1% населення. • Чутливість до глютену, не пов'язана з целіакію Найбільш поширеними симптомами, на які скаржаться пацієнти, є болі в животі, метеоризм, шкірний висип, головний біль. Існує безліч труднощів в правильній діагностиці захворювання, таких як попереднє виключення багатьох захворювань. • Хвороба Дюрінга Це аутоімунне захворювання, що характеризується ураженням шкіри, такими як папули, пухирі та еритема. Він має загальну етіологію з целіакію - відбувається сплощення ворсинок кишечника. • Алергія на пшеницю Активується імунна система, і виникають IgE-залежну та IgE-незалежні реакції. У більшості випадків пацієнтам достатньо виключити пшеницю зі свого раціону, не відмовляючись при цьому від всіх продуктів, що містять глютен. Загальними симптомами є кропив'янка, біль у животі, блювання, астма, набряки, а у людей з атопічним дерматитом - швидке погіршення симптомів. Тому немає підтвердженої дослідженнями інформації про те, що люди з хворобою Лайма отримають користь для здоров'я після виключення продуктів, що містять глютен, зі свого раціону. Однак варто скоротити споживання зерен високого ступеня переробки, таких як пшеничне борошно та вироби з неї. Заміна їх цільнозерновими злаками і різноманітність раціону продуктами, приготованими з інших злаків, таких як просо (пшоняна крупа), матимуть позитивний вплив на наше здоров'я. Також пам'ятайте, що безглютенова дієта дуже сувора і, якщо вона погано збалансована, може виявитися дефіцитної дієтою. Багато продукти, які ми вважаємо безглютеновыми, можуть містити сліди глютену. До них відносяться заморожені овочеві суміші, кетчуп, розпушувач, спеції, сухофрукти, чай і ліки. До натуральним продуктам без глютену відносяться: рис, кукурудза, картопля, соя, просо, гречка, тапіока, кіноа, фрукти, овочі, сочевиця, нут, квасоля і м'ясо. Продукти, що не містять глютен, маркуються ліцензованим знайомий з перекресленими шипами. Тому, перш ніж купувати в магазині продукти, які, на нашу думку, не містять глютену, ми повинні переконатися, що вони не містять навіть слідових кількостей глютену. Більше того, ми не повинні припускати, що їжа без глютену спочатку корисна. Готові безглютенові булочки, хліб, тортилії або солодощі, доступні на ринку, статистично більш насичені і мають більш високий глікемічний індекс. Крім того, за вищезгадані продукти ми будемо платити в 2-3 рази більше, ніж за традиційний хліб або борошно. ПУДИНГ ІЗ ПШОНА З ЧОРНИЦЕЮ І КОКОСОМ Інгредієнти: - 200 г вареної гречаної крупи - 250 г кокосового молока - 1/3 чайної ложки кориці 1/3 чайної ложки кардамону 1/2 чайної ложки куркуми - ягоди (для подачі) Підготовка: Викладіть варену гречану крупу в каструлю, влийте молоко і додайте спеції. Доведіть до кипіння. Відкладіть в сторону і збийте. Подавайте з чорницею. 2. ЖИРИ Жири необхідні в нашому раціоні. Він забезпечує нас не тільки незамінними ненасиченими жирними кислотами (НЖК), жиророзчинними вітамінами (А, D, Е, К), але і бере участь у синтезі гормонів і покращує смак страви. Однак велике значення має кількість і якість споживаного жиру. Ми розрізняємо: • Тваринні жири Більшість з них забезпечують нас насиченими жирними кислотами (SFA), які шкідливі для нашого організму (м'ясо) або холестерином (м'ясо і молочні продукти). Однак у цю групу також входять жирна риба, яка є багатим джерелом омега-3 жирних кислот і робить благотворний вплив на наше здоров'я. • Рослинні жири До них відносяться мононенасичені жирні кислоти, які містяться в оливковій олії, ріпаковій олії та олії авокадо, а також поліненасичені жирні кислоти родини n-3 і n-6, які включають лляне масло, олія виноградних кісточок, горіхи і т. д. Ризик ішемічної хвороби серця знижується на 2-3%, коли 1% споживаної енергії насичених жирних кислот (SFAs) замінюється поліненасиченими жирними кислотами. Жир - це продукт, який у нас зазвичай асоціюється з поганими аспектами. Найбільш часто повторюваний міф полягає в тому, що з-за жиру ми набираємо вагу. Це відбувається з-за того, що 1 г жиру дорівнює 9 ккал. І незважаючи на те, що жири відносяться до висококалорійних продуктів, не всі вони повинні бути однаково шкідливими. Жири, що заслуговують уваги: - авокадо - оливкова олія - ріпакова олія - жирна риба - горіхи - насіння та зерна Продукти, яких слід уникати, - це жирне м'ясо, сало, оброблені харчові продукти, плавлений сир і пальмове масло. ПАМ'ЯТАЙ! Соєва олія, соняшникова олія, лляна олія, кукурудзяна олія, олія виноградних кісточок, гарбузове масло, кунжутне масло і олія примули вечірньої підходять тільки для вживання в сирому вигляді, наприклад, в салатах (оскільки вони багаті поліненасиченими жирними кислотами, які швидко окислюються при нагріванні). Що ми повинні використовувати для смаження? Кращим рішенням було б оливкова і рапсова олії, які володіють високою термостійкістю і, як я вже писав вище, в основному складаються з мононенасичених жирних кислот. Кокосове масло, яке останнім часом стало дуже популярним, хоча воно також характеризується високою термостійкістю, складається в основному із насичених жирних кислот, які чинять негативний вплив на наше здоров'я. Пам'ятайте також, що смаження не є кращим способом приготування і повинна використовуватися час від часу. 3. БІЛОК Після жирів і вуглеводів це останній з макроелементів в нашому організмі. Його основна функція - відновлювати зношені тканини. Його основними джерелами є: М'ясо Найбільш часто вживаними видами м'яса є яловичина, свинина, курка, індичка або, рідше, телятина, конина, баранина, козлятина або баранина. М'ясо, незважаючи на те, що є хорошим джерелом білка, часто містить велику кількість антибіотиків. М'ясо, найбільш схильна до підвищеного вмісту антибіотиків, - це домашня птиця. З іншого боку, у нас залишається червоне м'ясо (яловичина, телятина, свинина, ягня, баранина, конина або козлятина), про яку ми багато чуємо з точки зору канцерогенних продуктів. У 2015 році Міжнародне агентство з вивчення раку віднесло червоне м'ясо до групи 2А, що означає, що воно, ймовірно, канцерогенно. Тому його високе споживання може мати дуже негативний вплив на наше здоров'я. Так що ж нам робити? Чи означає це, що м'ясо взагалі не варто їсти? Для багатьох людей повне виключення м'яса буде проблематичним, але якщо м'ясо є основним джерелом білка у вашому раціоні, то варто серйозно обмежити його кількість і замінити іншими продуктами, переліченими нижче. Риба З одного боку, риба відома як основне джерело омега-3 жирних кислот, але, з іншого боку, ми часто чуємо, що рибу не варто їсти з-за забруднення навколишнього середовища. Що робити в такій ситуації? Кого ми повинні слухати? Давайте почнемо з забруднення навколишнього середовища. В першу чергу ми боїмося важких металів (кадмій, ртуть, свинець). Однак Інститут морського рибальства опублікував дані, що показують, скільки конкретної риби ми повинні були б з'їсти, щоб кількість забруднюючих речовин (зокрема, ртуті) було шкідливим для нас. Дані наведені в таблиці нижче: Рибний продукт Кількість риби, що вам потрібно з'їдати в тиждень, щоб перевищити безпечний рівень ртуті Балтійська тріска Більше 2 кг Короп Приблизно 3 кг Норвезький лосось копчений Більше 2 кг Минтай аляскинська Більше 11 кг Форель більше 2 кг Риба, особливо жирна риба, є дуже цінним джерелом ненасичених кислот EPA і DHA. Ці кислоти не тільки благотворно впливають на роботу серця, але і покращують роботу органу зору, зміцнюють кістки і суглоби і підтримують роботу мозку. Вживання приблизно 1-2 порцій (85-150 г) жирної риби в тиждень знижує ризик смерті від серцевих захворювань на 36%! * Лосось, оселедець, скумбрія, анчоуси, сардини і інші вважаються жирною рибою. Таким чином, ви можете бачити, що користь від вживання жирної риби набагато переважує можливість отруєння важкими металами, такими як ртуть. Однак, якщо ви все ще стурбовані забрудненням, рекомендується відмовитися від шлунків лосося з найвищим вмістом ртуті і замінити їх райдужною фореллю, в якій її набагато менше, ніж, наприклад, у лососі. Однак, якщо ми не їмо рибу, наприклад, з-за її смаку, нам слід розглянути можливість додавання 250 мг ЕПК і ДГК у вигляді риб'ячого жиру або мікроводоростей (варіант для веганів). На жаль, вживання волоських горіхів або лляного насіння (також багатих вищезазначеними кислотами) саме по собі не буде настільки ефективним, як вживання рибних продуктів. Молочні продукти Я часто чую, що люди з хворобою Лайма уникають лактози в своєму раціоні. Чи Правильно це? Давайте почнемо з того, що таке лактоза насправді. Лактоза - це молочний цукор, хімічно отриманий за формулою C12H22O11. Ця структура вказує на те, що він є дисахаридом і складається з галактози і глюкози. Звідки береться молочний цукор? • Коров'яче / овече / козяче молоко • Сільський сир • Йогурти • Пахта • Кефіри • Вершки З іншого боку, ми знаходимо незначна кількість у твердих сирах, сирі і сири фета. У всьому світі майже у 75% людей можуть виникнути проблеми з переварюванням цього дисахарида. В азіатських країнах цей відсоток досягає майже 100%, в той час як у Польщі він досягає 40%. Цікаво, що непереносимість лактози прогресує з віком – у нас найбільше лактази (ферменту, який переварює лактозу) в дитинстві. Однак більша частина населення також добре справляється зі своїм травленням у дорослому віці. Крім того, часто люди з проблемами травлення не повідомляють про проблеми з шлунком при однократній дозі 5-10 г (склянку молока, невеликий йогурт або кілограм сиру фета). Молочні продукти, які в даний час продаються в супермаркетах, залишають бажати кращого з точки зору якості. Молочні продукти часто "підкріплюються" великою кількістю консервантів, загусників і підсилювачів смаку. Тому, якщо у вас виникли які-небудь проблеми з травленням після вживання молочних продуктів (гази, метеоризм, болі), виключіть зі свого раціону продукти, багаті лактозою. Однак, якщо ви не відчуваєте ніякого дискомфорту і не хочете відмовлятися від нього, не забудьте вибрати продукти, які піддаються як можна меншою обробці і мають найкоротший складу. Цікавий факт: Повна відсутність молочного цукру дієта протягом тривалого часу може призвести до поступового припинення вироблення ферменту лактази, який відповідає за його перетравлювання. Це означає, що якщо в даний час ми не відчуваємо ніякого дискомфорту після вживання молочних продуктів, то після більш тривалого періоду утримання від їх вживання, ми можемо не повернутися до вихідного стану і відчути дискомфорт. Яйця Яйця, з'їдаються в кількості приблизно 4-6 штук в тиждень, не повинні призводити до несприятливих наслідків для здоров'я. Однак слід пам'ятати, що вони є джерелом холестерину в раціоні. В 1 яйці (близько 55 г) міститься 200 мг холестерину. Більш того, яйця впливають на окислення холестерину після прийому їжі, а це значить, що вони знижують рівень "поганого холестерину" ЛПНЩ протягом 4 годин після їжі. Тому ви повинні пам'ятати, що не слід перевищувати вищезгадану порцію протягом тижня. Бобові Ми часто можемо зіткнутися з твердженням, що рослинний білок не є повноцінним. Однак це вірно лише частково. Майже кожен рослинний продукт містить всі незамінні амінокислоти. Вони відрізняються тільки пропорціями. Тут варто згадати такий ефект, як комплементарність білків. Це комбінація декількох джерел рослинного білка, які містять різні набори амінокислот, так що виходить повноцінний продукт. Для нашого організму не має значення, отримуємо ми всі амінокислоти з одного або декількох продуктів. Тому достатньо поєднувати бобові з горіхами та всі необхідні амінокислоти будуть забезпечені. Ще одним звинуваченням на адресу бобових є їх найгірше засвоєння. Однак слід зазначити, що різниця між засвоюваність м'яса і бобових не настільки велика, щоб затуляти їх переваги. Водопоглинання становить пропорційно 90% і 80%. До бобових належать: сочевиця, нут, квасоля або тофу. Крім того, що вони є джерелом білка, вони також впливають на мікробіом кишечника. Це відбувається з-за кількості клітковини і антиоксидантів (часто набагато більшого, ніж у свіжих овочах або фруктах). Чому нам потрібно замочувати більшість бобових перед приготуванням? Одного разу я натрапив на інформацію про те, що бобові замочують, тому що в них міститься токсична речовина, і, замачівая їх, ми позбавляємося від нього. Мета замочування квасолі, нуту або гороху полягає тільки в тому, щоб значно скоротити час приготування. Під час замочування, активуючи містяться в них природні ферменти, такі речовини, як пектин та інші полісахариди, що містяться в клітинних стінках і відповідальні за жорсткість структури бобових рослин, починають розкладатися. Більш того, якщо ви злити з них воду після замочування і приготуєте в прісній воді, ви в значній мірі уникнете метеоризму – ще однієї проблеми, на яку скаржаться любителі м'яса. Якщо ви хочете заощадити час, ви також можете купити квасоля або нут з банки. Харчова цінність цих продуктів дуже схожа і не зробить істотного впливу на ваш раціон. БОБОВО-ГОРІХОВА ПАСТА Інгредієнти: • 2 чашки вареної квасолі • 1 лимон • 4-5 столових ложок таниновой пасти • кілька столових ложок води від варіння квасолі • 2 цибулини • жменя горіхів кешью плюс трохи для посипання • 3-4 столові ложки оливкової олії • щіпка солі • 2 зубчики часнику • кілька столових ложок води для одержання бажаної консистенції Підготовка: Наріжте цибулю кубиками і обсмажте його з кількома столовими ложками оливкової олії. Квасоля замочіть на ніч і приготуйте (або використовувати консервовану версію). Замочіть горіхи кешью в 1 склянці води на 4-6 годин. Покладіть квасоля, замочені горіхи кеш'ю, обсмажену цибулю, лимонний сік, оливкову олію, воду, очищений часник, сіль в блендер і збийте на високій швидкості. Якщо паста вийшла дуже густий, додайте ще кілька столових ложок води. Викладіть в миску і подавайте (пасту можна прикрасити горіхами кешью або насінням кунжуту). 4. АЛКОГОЛЬ Алкоголь є токсином, і з цієї причини рекомендується звести його споживання до мінімуму. Як і цукор, він сприяє утворенню мікозу і посилює запалення. Крім того, це обтяжує печінка, яка все одно часто напружено працює, вимиває електроліти і має негативний вплив на нервову систему і серце. У випадку людей, які страждають на хворобу Лайма, це часто може посилити симптоми і викликати у них погане самопочуття! А як щодо сухого червоного вина? Зрештою, всі, напевно, чули, що він корисний для здоров'я і його склянку неодмінно благотворно позначиться на вашому організмі. Ми зобов'язані цим твердженням антиоксиданту ресвератрол, присутнього у вині. Він робить позитивний вплив на організм, зменшуючи агрегацію тромбоцитів. Проте дослідження показують, що терапевтичні дози ресвератролу не можуть бути отримані з напоїв або навіть з їжі. Щоб отримати благотворний вплив на здоров'я, нам довелося б ужити більш 500 літрів сухого червоного вина. Тому рекомендується повністю виключити алкоголь з Лайма дієта при захворюваннях. 5. пробіотики Пробіотики - це живі культури бактерій і дріжджів, які підтримують імунну систему. Пробіотики покращують герметичність кишечника, захищаючи його від шкідливих бактерій, що особливо важливо у випадку антибактеріальної терапії. Природно, ми знаходимо їх у: • Огірки та квашена капуста • Чайний гриб (також відомий як чайний гриб) • Квас • Кефір • Пахта • Натуральний йогурт • Бурякова закваска БУРЯКОВА ЗАКВАСКА З ІМБИРОМ І НОТКОЮ ГВОЗДИКИ Інгредієнти: - 1 кг буряків - кілька зубчиків часнику - 2 л води - 6-8 зубчиків гвоздики - запашний перець - 2-4 см свіжого імбиру - 2-4 лаврових аркуша - 1 столова ложка солі на 1 літр води Підготовка: Очистіть часник і наріжте його на більш дрібні шматочки. Наріжте імбир тонкими скибочками. Закип'ятіть воду, змішайте з сіллю і остудіть. Буряк вимити, очистити і тонко нарізати більш товстими скибочками. Викладіть їх у банку по черзі зі спеціями і часником. Залийте водою так, щоб вся буряк була повністю покрита. Якщо вони спливуть на поверхню, притисніть їх тарілкою. Закрийте банку кришкою і поставте в тепле місце приблизно на 5-10 днів. 6. КОЛАГЕН Колаген надзвичайно важливий при лікуванні хвороби Лайма. Ключовим моментом тут є розуміння того, що бактерії Borellia володіють високою спорідненістю до колагеновим структурам. Що це означає? Що бактерія завжди буде націлена на ці структури, тому що саме вони гарантують їй їжу. Так що тут є реакція: ПОШКОДЖЕННЯ КОЛАГЕНУ РУЙНУВАННЯ В ПЕВНІЙ ГАЛУЗІ (НАПРИКЛАД, СУГЛОБ) ПОСИЛЕННЯ СИМПТОМІВ Ось чому так важливо подбати про його правильному кількості. Тут пропонуються добавки, але пам'ятайте, що ми також можемо отримувати колаген з їжі. Природні джерела колагену: • Желатин • Желе (солодке і солоне) • Субпродукти тваринного походження, наприклад печінку • Свиняча рулька з м'язами На жаль, продукти, багаті колагеном, часто містять у нас або багато цукру, або підвищують рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ. Тому не рекомендується вживати їх у великій кількості. Хорошим вибором буде бульйон і різні види кісткових бульйонів. КОЛАГЕНОВИЙ БУЛЬЙОН Інгредієнти: - Кістки/туші тварин – 1-2 кг - Яблучний оцет – 2 столові ложки - Вода – 3-4 л - Зелень для супу – 1 порція - Спеції (лавровий лист, запашний перець, сіль, перець) Підготовка: 1. Вимийте кістки і покладіть у велику каструлю. 2. Додайте воду і оцет. 3. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму. Зніміть піну. 4. Після варіння близько 2 годин додайте очищені і вимиті овочі і спеції. 5. Варіть як можна довше (близько 6-8 годин). Вода повинна "пузиритися" – не кипіти. 6. Процідіть рідину з кісток і овочів. 7. Коли розсіл охолоне, він повинен мати консистенцію желе. 8. Бульйон можна зберігати близько 5 днів в холодильнику або 3-4 місяці в морозильній камері. 7. ЗВОЛОЖЕННЯ Наш організм приблизно на 60% складається з води, тому не дивно, що вода бере участь практично у всіх процесах в організмі. Хвороба Лайма сильно навантажує наш організм токсинами. Вживання великої кількості води автоматично очищає організм від токсинів і забезпечує природну детоксикацію. Зневоднення, з іншого боку, призводить до накопичення токсичних речовин у тканинах і клітинах. Отже, скільки рідини потрібно випивати в день? Передбачається, що жінки повинні випивати 1,5 літра, а чоловіки - 2 літра води, але це дуже неточно. Чи повинна людина вагою 100 кг пити стільки ж, скільки людина вагою 50 кг, для зволоження організму? Тому більш точним значенням є припущення, що дорослі повинні споживати 33 мл рідини на кожен кг маси тіла. Що означає слово "рідини"? 1. Вода, звичайно, є самим бажаним джерелом зволоження для нашого організму. Краще всього пити його злегка теплим. Ви можете додати у нашу чашку різні види фруктів або овочів (вода з огірком і м'ятою - ідеальний напій для жарких днів). 2. Чай – чудовий як для літа, так і для зими. З відтінком апельсина, лимона або гвоздики він зігріє вас будь-яким зимовим вечором. 3. Кава – з цього приводу існує багато суперечок. Існує не так багато досліджень про вплив кофеїну, зокрема каву, на перебіг хвороби Лайма або її супутніх інфекцій. Проте міфи про каву все частіше розвінчуються, незважаючи на те, що він користується поганою славою вже багато років. Нижче наведені деякі основні факти про споживання кави: - Кави не викликає зневоднення, принаймні, при вживанні порціями близько 500 мг кофеїну в день. В одній чашці відвару міститься близько 60 мг, тому доза, що приймається в якості обезвоживающей, становить близько 6 чашок у день. - Він не вилуговує магній. У звареному кави міститься близько 60 мг кофеїну і 7 мг магнію (у еспресо навіть в два рази більше). Дослідження показують, що після вживання 400 мг кофеїну в день ми втрачаємо тільки 4 мг магнію з сечею. - Він містить антиоксиданти (хлорогенову кислоту та її метаболіти), які сприяють зниженню кров'яного тиску або зменшення окислювального стресу. Тому можна припустити, що кава захищає від серцевих захворювань і знижує ризик розвитку раку печінки, горла, шкіри, простати). Тому я не бачу протипоказань до вживання кави при хворобі Лайма і супутніх їй інфекціях. Однак пам'ятайте, що кожен організм індивідуальний, кожна хвороба індивідуальна і у всіх різний поріг переносимості кофеїну. Тому, якщо ви відчуваєте які–небудь негативні симптоми після його вживання - припиніть його пити. 4. Соки - найгірший вибір. У магазинних соках міститься багато доданого цукру (до 5 чайних ложок на 1 склянку).Це пов'язано з тим, що клітковина і більшість вітамінів і мінералів, що містяться в основному в шкірці.   8. СПЕЦІЇ Спеції - це інгредієнти страви, які додаються в невеликих кількостях для поліпшення його смаку і зовнішньої привабливості. Чи розуміємо ми, що спеції і трави також володіють цінними лікувальними властивостями? Ось мої 5 КРАЩИХ спецій: • Куркума Основним інгредієнтом, що надає прянощі жовтий колір, є куркумін. Він володіє протизапальними і антиоксидантними властивостями, а також захищає організм, головним чином печінку від токсинів. Завдяки своїм зігріваючим, травних і знижує рівень холестерину властивостями куркумін також використовується в якості харчової добавки. Існує безліч рецептів, таких як "золоте молоко", в яких використовуються властивості куркуми, але мій улюблений і найшвидший спосіб використовувати цю спецію - додавати її в бульйон. Це не змінить чудового смаку супу, але додасть йому насичений, красивий колір. • Імбир Імбир можна використовувати з додаванням часнику (він дуже популярний в корейській або тайської кухні) при приготуванні вечері, а також в чаї. Ймовірно, він найчастіше використовується вагітними жінками, що страждають від ранкової нудоти, і людьми, що страждають від заколисування. Імбир стимулює вироблення слини і шлункового соку і приносить полегшення при нудоті. Завдяки гинеролу і його протизапальним властивостям він використовується при багатьох аутоімунних захворюваннях. Протипоказаннями до вживання імбиру є запальні захворювання шкіри та кровотечі. Вам також слід уникати прийому трави з аспірином, так як обидві речовини мають разжижающими кров властивостями. • Часник Часник володіє жарознижуючими властивостями, але, що більш важливо при хворобі Лайма, він також володіє детоксикуючою дією. Це допомагає виводити з організму важкі метали, такі як свинець і кадмій. Більш того, він видаляє паразитів, у тому числі бактерії і дріжджі, такі як Candida albicans, і додатково сприяє розвитку корисної кишкової бактеріальної флори. Тому, незважаючи на характерний гострий запах, його варто додавати до вечері, пити у вигляді сиропу з лимоном або запікати і додавати в пасту (наприклад, бобову пасту). • Кориця Кориця володіє протигрибковими властивостями – вона пригнічує ріст найпростіших і грибків і полегшує травлення. Однак варто вибрати дорожчу цейлонскую корицю, ніж її китайський аналог, тому що вона володіє кращим ефектом. • Найджелла Хоча він придбав популярність в Європі тільки в останні роки, він використовувався тисячі років тому древніми єгиптянами. У найджелла так багато властивостей, що про них можна було б написати цілу книгу. Він використовується для лікування застуди, болі в горлі, запалень, шкірних алергій і для зміцнення волосся. Однак слід бути обережним з вживанням нігелли під час вагітності – це може викликати скорочення матки. Проте в період грудного вигодовування варто знову включити його в меню, так як він позитивно впливає на лактацію. Хоча, як ви можете бачити вище, трави можуть допомогти нам боротися з багатьма недугами та хворобами, такими як хвороба Лайма, варто пам'ятати, що не всі спеції володіють позитивними властивостями. Прекрасним прикладом є сіль. Хоча при вживанні в правильних пропорціях він не чинить негативного впливу на наш організм, ми схильні виходити за рамки цього. Ми звикли солити буквально кожне блюдо і продукт, і нам більше не подобається несолона їжа. Глазур'ю на торті служить глутамат натрію або інші підсилювачі смаку, які додаються в багато продуктів і містять величезну кількість солі. Сіль в таких кількостях може викликати гіпертонія, яку страждає більше 30% дорослого населення Польщі! Це також призводить до порушень кальцієво і фосфатному обмін, що може призвести до остеопорозу і підвищеного ризику раку шлунка. У багатьох людей асоціюється гімалайська сіль, яку часто вважають більш корисною для вживання з містяться в ній 84 мінералів. Однак слід знати, що він містить (за словами Барбари Хендель і Пітера Феррейри) не тільки ці "хороші" мінерали, але також полоній і радій. Не турбуйтеся – тільки у невеликих кількостях (<0,001 проміле / кг). Але можна легко побачити, що ці цілих 84 мінералу - не що інше, як маркетинговий хід. Крім того, щоб заповнити добову потребу в калії тільки з допомогою гімалайської солі, нам довелося б з'їсти більше 1 кг від цього! Рекомендована добова доза солі складає всього 5-6 г (чайна ложка), що означає, що ми можемо покрити нашу потребу в калії максимум на 0,5%. Чи варто платити за сіль навіть у 10 разів більше за такий відсоток потреб? Отже, давайте пам'ятати, що сіль - це всього лише сіль (NaCl), і ми повинні суворо обмежити її вживання.   9. КОКТЕЙЛІ Хвороба Лайма часто пригнічує апетит. Головні болі, болі в суглобах або загальна слабкість тіла змушують нас не відчувати тяги до якої-небудь їжі. Однак їжа необхідна не тільки для боротьби з хворобою, але і просто для того, щоб жити. Саме завдяки їжі ми набираємося енергії і маємо сили вставати з ліжка кожен день. Отже, що ж робити, якщо у нас немає апетиту, але ми хочемо підтримати свій імунітет за допомогою дієти? Ідеальним рішенням будуть коктейлі. Ми можемо збагатити наше меню рідинами, повними антиоксидантів (в сухому і солодкому варіанті). Таким чином, ми будемо "переправляти" в організм необхідні поживні речовини. Пікантний томатний коктейль: Інгредієнти: - Помідор 1 - 1 стебло селери - 1 зубчик часнику - 1 морква - щіпка солі Підготовка: Відіжміть всі інгредієнти в соковижималці. Якщо смак здається вам занадто гострим, додайте 1 шматочок в'яленого помідора. Солодкий малиновий коктейль Інгредієнти: - 2 столові ложки ячменю в горщику - 1 склянку молока (рослинного або коров'ячого) - 1 яблуко - 1 чайна ложка ягід годжі - 1 жменю малини Підготовка: Відваріть ячну крупу з чорницею у склянці води до м'якості. Додайте молоко, нарізане невеликими шматочками яблука і малину і збийте. 10. ОГЛЯД НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ДІЄТ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРОБИ ЛАЙМА Кандидозна дієта Поширеним методом лікування хвороби Лайма є антибактеріальна терапія. Однак ви повинні знати, що це часто є причиною розвитку мікозу, який може бути дуже небезпечний для вашого здоров'я і життя. Ось чому так важливо (особливо під час прийому антибіотиків) дотримуватися певні правила профілактики мікозу, включаючи дієту. Основний принцип цієї тенденції - уникати продуктів, які призводять до підвищення рівня цукру в крові. При такій дієті абсолютно необхідно уникати фруктів, соків, хліба, макаронних виробів, молочних продуктів, дріжджів і всі продукти, які можуть бути середовищем для розвитку дріжджів. Однак ця дієта дуже сувора і часто недостатня, оскільки вона виключає велику групу продуктів, багатих, наприклад, харчовими волокнами. Такі продукти, як хліб з борошна грубого помелу, макарони або крупи, не обов'язково виключати з нашого меню. Також не слід забувати про натуральні йогурти, горіхах, сирих овочах, нерафінованих олії, риби, маринадах і бобових. Тут також добре підійдуть такі спеції, як куркума, орегано, розмарин, коріандр і цейлонська кориця. Тільки коли діагностовано кандидоз (коли спостерігається надмірний ріст штаму дріжджів Candida albicans, який фізіологічно виникає в травному тракті, і відбувається порушення мікрофлори нашого кишечника), ми повинні думати про альтернативні методи дієтотерапії. Кетогенна дієта Я думаю, що це найпоширеніший спосіб харчування для людей, які страждають на хворобу Лайма. Переклад організму в стан кетозу означає, що замість того, щоб отримувати енергію з цукрів, наш організм отримує її з жирів. Таким чином, "Кето-дієта" означає відмова від вуглеводів на користь жирів. Це призначено для зняття стресу з кишечника і покращення нервової системи. Однак важливо пам'ятати, що не всі жири є "хорошими". Бажаними джерелами жирів є риба, горіхи, авокадо, оливкова олія, насіння або насіння. Однак в інтернеті і в різних публікаціях, які рекомендуйте цей спосіб харчування, рецепти, багаті насиченими жирними кислотами ("поганими" жирами), панують безроздільно. До них відносяться бекон, сир маскарпоне або свиняче сало. Варто також згадати, що кетогенна дієта буде недоцільна для людей, чиї мітохондрії виснажені і є блокування метаболічних шляхах, які можуть виникнути в організмі, зараженому Borrelia spirochaetes. Дієта, що підтримує нормальний рівень рН в організмі Підкислення організму. Ймовірно, ви не раз зустрічали цю фразу в рекламі додаткових продуктів, в книгах або по інших каналах масової інформації. Давайте почнемо з того, що наш організм має різний рівень рН в залежності від місця розташування. Від лужного в панкреатичному соку, через нейтральний в крові, до сильно кислого в шлунковому соку. Проте всі ці значення зазвичай зводяться до "рН нашого тіла", що конкретно означає рН крові, і його значення знаходиться в діапазоні від 7,35 до 7,45. Якщо ми хочемо змінити це значення за допомогою нашої дієти, ми можемо зрушити цей показник з 0.від 01 до 0,02 одиниць. Таким чином, ви можете бачити, що це незначний вплив. Так, з допомогою дієти ми можемо вплинути на рН нашої сечі на цілих 1,2 одиниці, але межа її рівня рН знаходиться в діапазоні 4,6-7,9, що означає, що при такому великому розходженні дієта не буде ключовим фактором тут. Дієта, багата щелочеобразующими продуктами, принесе нам багато користі завдяки збільшенню кількості овочів і фруктів. Проте чи дійсно варто виключати з нашого раціону кислотоутворюючі продукти, такі як риба або горіхи, які є джерелами цінних омега-3 жирних кислот? 11. ВИСНОВКИ В інтернеті і в численних публікаціях ви знайдете безліч порад про те, як підтримати лікування хвороби Лайма з допомогою дієти. Маючи так багато суперечливої інформації, ви повинні підходити до всього розумно. Хвороба Лайма - це захворювання, на лікування якого йдуть місяці, а іноді й роки. Тому дієта не повинна бути для вас мученням або покаранням. Більш того, пам'ятайте, що кожен організм індивідуальний, кожна бактерія боррелії буде вести себе по-різному в залежності від організму і буде давати різні симптоми. Тому меню слід підбирати індивідуально. Тільки адаптуючи його щоб наша хвороба і наші переваги принесли максимальні результати. Кілька загальних порад про те, як допомогти своєму організму боротися з бактеріями і не зійти з розуму: • Засновуйте своє харчування на високоякісних продуктах харчування. Їжте багато овочів, фруктів, якісних жирів, натуральних пробіотиків, цільнозернових вуглеводів, включіть в свій раціон бульйони і виключите цукор або алкоголь. • Пийте багато води. • Виключіть продукти, які шкідливі для вас. Якщо ви відчуваєте нездужання, сонливість або здуття живота, обмежте своє споживання. Навчіться прислухатися до свого тіла. • Думайте про свою дієту як про вибір, а не як про покарання. Дієта, яку ви обираєте, призначена для того, щоб допомогти боротися з хворобою, але також і для того, щоб навчити вас правильному, здоровому харчуванню, яке не можна розглядати як "від і до". • Думайте позитивно. Наш розум - це дуже потужний інструмент, який може творити чудеса. 12. ПОСИЛАННЯ: Агнешка Годек: "Сучасні методи лікування хвороби Лайма із супутньою інфекцією (антибіотики, харчування)" Бордон, Алессандра та ін.: "Молочні продукти і запалення: огляд клінічних даних". Карсон, Джо Енн С. та ін.: "Дієтичний холестерин і серцево-судинний ризик: наукова рекомендація Американської кардіологічної асоціації". Циборовска Х., Рудницька А., "Дієтологія харчування здорової та хворої людини", Діц-Сампедро, Ана та ін. "Безглютенова дієта - невідповідний вибір без медичного діагнозу". Еллі та ін.: "Діагностика захворювань, пов'язаних з глютеном: целіакія, алергія на пшеницю і чутливість до глютену, не пов'язана з целіакію". Томаш Лесюв: "Вплив надмірного споживання простих цукрів та оброблених харчових продуктів на розвиток системного мікозу і знання респондентів з цього питання" Філдінг, Крістофер Дж. та ін.: "Вплив дієтичного холестерину і насичення жирами на ліпопротеїни плазми в етнічно різноманітної популяції здорових молодих чоловіків". https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Хуан, Цзяци та ін.: "Зв'язок між споживанням рослинного і тваринного білка і загальною смертністю і смертністю від конкретних причин". Джонс, Емі Л.: "Безглютенова дієта: примха чи необхідність?" К. Нибер: "Вплив кави на здоров'я". Кінаст-Гейлс, Мессі: "Вплив кофеїну на циркадную екскрецію кальцію і магнію з сечею". Леонарді, Мікела і ін.: "Еволюція персистенції лактази в Європі. Синтез археологічних та генетичних свідоцтв". Мозаффариан, Даріуш, Ерік Б. Рімм: "Споживання риби, забруднюючі речовини і здоров'я людини: оцінка ризиків і переваг". Рафал Назаревич: "Наслідки кетогенных дієт з високим вмістом жирів" Різ та ін. : "Нецелиакальная чутливість до глютену / пшениці (NCGS) - в даний час невизначений захворювання без підтверджених діагностичних критеріїв і невідомою поширеності". Сабіна Weiskirchen, Ральф Weiskirchen: "Ресвератрол: скільки вина треба пити, щоб бути здоровим?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Софі К. Кілер, Ендрю К. Блэннин , Аскер Е. Джойкендруп: "Немає доказів зневоднення при помірному щоденному споживанні кави: збалансоване перехресне дослідження серед населення, що живе вільно". Стівен Харрод Бюнер: "Природне лікування хвороби Лайма і супутніх їй інфекцій – хламідіозу і плямистих гарячкових рикетсіозів Друге видання, перероблене, доповнене, оновлене". Віллетт, Уолтер К. і Девід С. Людвіг: "Молоко і здоров'я".
Product added to wishlist
Product added to compare.